De Scottish is Fold vrij zeldzaam in Europa. Ooit een Chinees kortharig kattenras met hangende oren, dat voor de consumptie werd vetgemest. Een spontane mutatie, te wijten aan een dominant gen, gekarakteriseerd door naar voren geplooide oorschelpen, werd voor het eerst in 1961 in Schotland gezien. Deze kat dankt zijn naam dan ook aan zijn ‘folder Ears’ (gevouwen oren).

Gelijkmatig gebouwd, gedrongen, robuust, een ronde kat.Gewicht: 2,5 tot 6 kg.

Het karakter van de Scottish Fold: Deze vredelievende, niet dominante kat is sociaal met soortgenoten en honden. Zacht, zeer vriendelijk, aanhalig en zeer speels, hij houdt van het gezinsleven. Discreet, met een zachte stem. Krachtig en met een groot weerstandsvermogen, het is een uitstekend jager. Wekelijks borstelen is nodig. Gedurende de rui zal zijn wollige vacht regelmatig gekamd moeten worden. De oren verdienen speciale aandacht. Om skeletmisvormingen te vermijden kruist men beter geen twee katten met gevouwen oren. Scottish Folds worden gekruist met katten met rechte oren zoals de Brits Korthaar of de American Shorthair. De karakteristieke gevouwen oren worden pas na 3-4 weken zichtbaar en de graad van omvouwen pas na 5-6 weken.

  • Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, behalve Chocolate, lilac en het Siamees patroon (H).
  • Lichaam: Middelgroot, gedrongen, afgerond, goed gespierd. Middelzware botten.
  • Hoofd: Rond. Bol voorhoofd. Afgeronde wangen. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Brede, korte neus. Lichte stop toegestaan. Mooi afgeronde snuit. Ronde snorhaarkussentjes. Stevige kin.
  • Ogen: Groot, rond, vrij ver uit elkaar staand. De kleur is in harmonie met de vachtkleur.
  • Oren: Klein, naar voren gevouwen, bijna vlak tegen de kop liggend alsof hij een kapje draagt. Ver uit elkaar staand met afgeronde toppen.
  • Vacht: Twee variëteiten: – Korte, dikke, gesloten, dichte, wollige en sterke beharing.- Halflang: deze variëteit wordt de Highland Fold genoemd.
  • Poten: Hun lengte is in overeenstemming met de rest van het lichaam. Middelzware botten. Ronde, compacte voeten.
  • Staart: Niet langer dan twee- derde van de lengte van het lichaam. Breed aan de basis, aflopend naar een afgerond uiteinde. Uiterst soepel en flexibel.