Waarop moet u letten bij de aanschaf van een kitten?

Vanaf 8 weken begin je een beetje de karaktertjes van de kittens in 1 nest te onderscheiden. Een druk kitten betekend nog niet altijd een druk kitten in uw huis. Kittens veranderen enorm van karakter zodra zij in een nieuw thuis komen. Maar een druk kitten blijft toch wel druk een een rustig blijft vaak rustig. Vaak zijn kitten in hun nieuwe huis opeens veel aanhankelijker omdat zij geen broertjes en zusjes meer om hen heen hebben.

Tot 12 weken blijft een kitten vaak bij de moeder en de fokker. Zij slapen dan veel en zijn dan maximaal 1,5 uur wakker en vallen daarna weer in slaap. Als je op bezoek gaat zijn niet alle kittens tegelijkertijd wakker en zijn ze nog moe van het sleepmoment voordat ze gingen slapen.

Waar moet je fysiek op letten:

  • oogjes: die moeten helder en glanzend zijn. Er mag geen viezigheid in de ooghoekjes zitten of traanogen zijn
  • oren: de oorschelp moet er schoon uitzien, als er veel donker oorsmeer aanwezig is, kan dit duiden op oormijt. 
  • vacht: controleer op vlooien. Pak desnoods een kam en controleer het. Seresto vlooien, luizen en teken banden werken op dit moment het beste.
  • neus: moet er droog uitzien. Een loopneus kan erop  wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft. 
  • buik: mag niet bol en gespannen zijn. Dit duidt meestal op ernstige wormbesmetting. 

Eerst even na laten kijken…
Het is verstandig om uw nieuwe kitten na thuiskomst even na te laten kijken door uw dierenarts. Maar vaak zijn ze ook al naar een dierenarts geweest bij de fokker. Je kunt dus ook de fokker vertrouwen, de dierenarts bellen en vragen of alles in orde was en zelf naar de dierenarts gaan. Deze zal het kitten dan nakijken op onder andere vlooien, luizen, aangeboren hartklachten, liesbreukjes etc.