In sommige cattery’s lopen open katers in huis rond omdat ze niet, of “af en toe” wat sproeien. Helaas is dit meer uitzondering dan regel. De meeste fokkers zullen hun kater hebben daarom een apart katerverblijf. Richtlijnen voor een katerverblijf zouden kunnen zijn:

  • De ruimte van een kater moet minimaal 2 x 3 meter en 2 meter hoog zijn. Wij vinden dit erg klein en vinden een volledige kamer van 4 x 4 meter een fatsoenlijke maat.
  • De ruimte moet daglicht toelaten, bij voorkeur met mogelijkheden voor de kat om naar buiten te kijken en in de zon te zitten. Maar je wilt toch ook dat hij een buitenverblijft heeft en een frisse neus kan halen.
  • In de ruimte moet vers water en voer aanwezig zijn, net als attributen om verveling tegen te gaan, zoals een krab/klimpaal en speelgoed.
  • De kat mag niet te lang zonder gezelschap (menselijk of dierlijk) gehouden worden. Het is een goed idee om een gesteriliseerde poes of gecastreerde kater, waar de kater goed mee overweg kan, bij de dekkater te plaatsen. Dit gezelschap wordt over het algemeen bijzonder op prijs gesteld door de kater. Wel moet er hierbij op gelet worden dat de kater niet te enthousiast is en de poes voortdurend probeert te dekken of vastgrijpt in het nekvel.
  • De ruimte dient minimaal 1 maal per week ontsmet te worden.

De aanschaf van een kater doe je in de eerste plaats voor je eigen cattery. Of je kunt ook buitendekkingen geven. Ruim van te voren wordt er besproken of een poes mag komen, geen enkele katereigenaar is verplicht een poes te accepteren. Een (gedeeltelijke) teruggave van dekgeld als de dekking niet voldoende succes heeft is dan zeker op zijn plaats ,maar vaak wordt er een tweede dekking gegeven. Een geschikte dekruimte en/of katerverblijf moet aanwezig zijn. 

Zoek je een dekkater dan zijn een aantal soorten onderzoeken verplicht, maar je moet minimaal een bloedgroep type weten zodat er geen problemen ontstaan bij de geboorte van de kittens.