De Bengaal is een werkelijk uniek kattenras. Het is tenslotte een ‘huistijger’ in de letterlijkste zin van het woord: de rasfokkers gebruiken deels bloed van wilde katten. De gemengde wilde katten zoals de Bengaal of de Savannah zijn de nieuwste rage in de fokwereld! Wat maakt een een kat een gemengde wilde kat en waar moet men bewust van zijn met een kruising van een wilde kat in de woonkamer? Het rasrapport geeft antwoorden.

Aan het begin van de negentiende eeuw waren grote wilde katten in de Europese dierentuinen te vinden. Wat voor dierentuinen onpraktisch bleek is uiteindelijk naar de kleine katten wereld overgesprongen: zogenaamde gekruiste wilde katten worden meer en meer enthousiast gekruisd met huiskatrassen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Bengaal, die ontstaan is uit een kruising tussen een getemde, zwarte huiskat en een Aziatische luipaardkat. Het resultaat is een kattenras dat met een langgestrekt lichaam en een uitzonderlijke vachtkleuring overtuigende gelijkenissen toont met zijn wilde verwanten, maar soms een ervaren hand nodig heeft.

Bengaal
Een fascinerend nieuw ras
De Bengaalse kat is een zeer modern ras. De kruising van wilde katten stamt oorspronkelijk uit de VS, daar voerde de geneticus Jean Mill in 1963 de eerste fokexperimenten met de in Zuid-Azië gevestigde Aziatische luipaard-kat Prionailurus bengalensis bengalensis en een huiskat. Het doel was een tamme huiskat met het uiterlijk van zijn wilde, oorspronkelijke voorouders.

Echter was het idee niet helemaal nieuw: reeds in 1889 heeft de Britse kunstenaar en journalist Harrison William Weir een kruising tussen de Aziatische Luipaardkat en een huiskat gemeld. In 1934 en 1941 werden vergelijkbare kruisingen in Belgische en Japanse publicaties gemeld. Jean Mill, destijds nog bekend als Jean Sudgen, heeft echter de grootste invloed gehad op de officiële basis van het Bengaalse ras. Zij hield zich in 1946 bezig met een onderzoek voor haar genetica-les aan de universiteit Davis in de VS met het thema ‘kruisingen’, in het Nederlands: ‘Raskruisingen bij huiskatten’. In het begin van de jaren ’60 bracht ze haar ideeën en kennis in de praktijk: ze kruiste huiskatten met Aziatische luipaard-katten. Directe kruisingen tussen wilde- en huiskatten noemt men ‘F1’-dieren. Een kruising tussen een F1-dier en een huiskat noemt men een ‘F2’-dier enzovoorts. F1- en F2-dieren tonen vaak het wilde gedrag van wilde katten. Jean Mill kruiste vrouwelijke F1-dieren weer met de vader en kreeg zo F2-katten. Na nog eens twee of drie generaties gedroegen kittens zich overeenkomstig met de huiskat. Als gevolg van de dood van haar man onderbrak Jean Mill haar fokexperimenten kort, maar zette deze in de jaren ’70 voort toen ze in staat was om vrouwelijke gekruiste dieren over te nemen van wetenschapper William Centerwall. William Centerwall had Aziatische Luipaardkatten met huiskatten gekruisd om hun immuniteit voor feline leukemie te onderzoeken. Dit was het begin van het moderne Bengaalse ras, dat officieel erkend werd in 1983 door de TICA (The International Cat Association). Aanvankelijk werden er ook nog andere rassen gekruisd, zoals de Abessijn, Egyptische Mau en de Amerikaanse Korthaar, om het gewenste uiterlijk van de Bengaal te verfijnen. Inmiddels wordt de Bengaalse kat raszuiver gefokt. Evenwel worden er alleen katten uit de vierde generatie (F4) getoond op voorstellingen. Alleen deze generatie wordt beschouwd als ‘tam’ en is vergelijkbaar met het karakter van een huiskat.

De Bengaalse kat heeft inmiddels veel vrienden en meer dan 60.000 raszuivere dieren zijn geregistreerd bij de TICA. Echter zijn niet alle rasverenigingen fan van gemengde rassen. Bijvoorbeeld de CFA (Cat Fanciers’ Association) die geen rassen erkent die zijn afgeleid van wilde katsoorten.

Bengaal
Uiterlijk van de Bengaal
Maar genoeg over de geschiedenis van de Bengaal, die zoveel afwijkt van de ontwikkeling van veel andere raskatten. Hoe ziet zo’n gemengde kat er nu uit?

Een gemengd ras zoals een Bengaalse kat is vaak groter dan huiskatten. De soepele en atletische dieren wegen tot 7 kilogram, met daarnaast een hoogte tot 70 centimeter. Haar krachtige lichaam wordt ondersteund door lange, gespierde benen. In verhouding is de kop van de Bengaalse kat vrij klein. De kop wordt gedomineerd door hoge jukbeenderen en amandelvormige, grote ogen. De grote ogen van de Bengalen zijn vaak groen of blauw. De oren zijn afgerond en klein, maar beschikken over een brede basis.

Het meest opvallende is de ‘wilde’ tekening van de Bengaal. Met grote vlekken, een roze, lichte buik en de strepen op de voorpoten hebben ze zeer veel overeenkomsten met hun wilde voorouders. Door deze verschijning heeft de Bengaal veel bewonderaars!

Bengalen zijn er in de kleuren oranje, goud,amber en zandkleurig, vaak ook met ‘glans’. Bekend zijn de tekeningen ‘marbled’ en ‘spotted’:

Marbled: ‘Marbled’ refereert aan de gestreepte tekening van andere kattenrassen. De tekening van de Bengaal herinnert je in ieder geval zo weinig mogelijk aan een huiskat.
Spotted: De vachttekening ‘spotted’ wordt specifiek gevraagd: ‘Spotted’ Bengaalse katten lijken met hun grote vlekken en stippen op de wilde luipaardkat, daarbij worden tweekleurige spikkels (‘rosetted’) van eenkleurige spikkels onderscheiden.
Sparbled: Een tekening die noch marbled als spotted is wordt als ‘sparbled’ gezien. Officieel is deze vachttekening niet erkend.
Kin, borst, buik en poten hebben basiskleuren van crème tot wit en staan in contrast met de kleur van de zij en de rug. Ogen, lippen en de neus worden idealiter omlijst door smalle, zwarte lijnen. Niet alleen het oorspronkelijke uiterlijk van de Bengaalse kat, wat herinneringen opwekt aan het gedeeltelijke wilde bloed, maakt dit ras zo bijzonder!

Karakter
Vanaf de derde generatie wordt de Bengaal beschouwd als ‘tam’. Toch zijn het, dankzij hun wilde erfgoed, actieve, temperamentvolle dieren. Bengaalse katten zouden daarom pas vanaf de vierde generatie als huisdier gehouden moeten worden! Ook fokdieren mogen pas vanaf deze generatie getoond worden bij voorstellingen. De rasstandaard van de Bengaal zijn ‘betrouwbare, attente, nieuwsgierige en vriendelijke katten’!

De Bengaal is een kat die altijd lol maakt! Ze geldt als slim en volgzaam, waardoor het veel aandacht vergt om aan hun activiteitendrang te kunnen voldoen. Liefhebbers van Bengaal katten stellen vaak dat eenvoudige knuffels en spelletjes niet voldoende zijn om de kat bezig te houden. Doeltraining en werken met een clicker, net zoals een katvriendelijke omgeving waarin geen ruimte is voor verveling. Bengaalse katten houden ervan om te klimmen en vinden water bijzonder leuk. Beveiligde vrijheid zorg ervoor dat de Bengaal niet verveeld raakt en zijn bewegingsdrang kan uiten. Een grote tuin is natuurlijk ideaal, bij rustigere dieren is een beveiligd balkon met veel klimmogelijkheden ook voldoende.

De Bengaal is een zelfbewuste, dominante en soms licht agressieve kat. Gezelschap van andere, meer territorale katten kan daarom tot problemen lijden. Niettemin zou een Bengaal niet alleen gehouden moeten worden. Als metgezel zijn rustige kattenrassen zoals de Perzische of Britse Korthaar kat geschikt. In geval van twijfel speelt een goede leefomgeving, maar ook het bijzondere karakter van de katten mee.

Bij een gemengd ras is het grootbrengen van individuele dieren erg belangrijk. Want ook al zijn het huiskatten, van binnen nog wilde dieren. Dit erfgoed zet zich vooral zo door bij katten waarvan het wilde kattenbloed niet ver teruggaat in de stamboom… Bengaalse katten van de eerste generatie zijn bijvoorbeeld niet zo betrouwbaar als andere kattenrassen en soms is er veel geduld voor nodig om deze katten aan nieuwe omgevingen of mensen te laten wennen. Wat bij alle raskatten belangrijk is, geldt in het bijzonder voor de Bengaal: koop je jouw kat bij een professionele fokker, die de nadruk legt op de socialisatie en het grootbrengen van zijn kittens waardoor hij je kan bijstaan bij het samenleven met jouw Bengaal!

Bengaal
Houden van een Bengaal
Als wilde katten gelden Bengaalse katten van de eerste tot de vierde generatie als beschermde diersoorten. Voor beschermde diersoorten gelden bepaalde restricties voor het houden van de dieren: wilde katten, en hun directe afstammelingen, moeten een buitenplaats van minimaal 15 vierkante meter groot tot hun beschikking hebben. Uiteindelijk onderscheidt het houden van gekruiste Bengaalkatten van de 1e en 2e generatie zich met tamme huiskatten. Een fokker die de Bengaalse katten van een vroege generatie fokt, moet in staat zijn om aan de bepaalde woonomstandigheden van zijn dieren te kunnen voldoen.

Het karakter van latere generaties van de Bengaalse kat is vergelijkbaar met die van andere actieve rassen zonder wilde kattenbloed. Ook het houden van ‘gemengde’ katten verschilt slechts weinig van het dierenwelzijn van actieve katten. Een veilige tuin of een beveiligd balkon met veel speel-, klim- en krab-, en verstopmogelijkheden is ideaal, waardoor de Bengaalse kat zijn activiteitendrang kan blijven uiten. Varieer de omgeving van de Bengaalse kat en stimuleer haar telkens opnieuw. Een waterbak op het balkon? Een kleine vijver in de tuin? Laat je fantasie de vrije loop! Na een paar weken met een Bengaalse zijn de clicker en doeltrainingen geen vreemde woorden meer voor u…

Intelligente speeltjes en rebussen worden bijzonder goed gewaardeerd door de Bengaal! Inmiddels bestaan er ook intelligente speeltjes voor katten, maar de voor honden aangeboden producten voldoen ook. Omdat de Bengaal van water houdt, kun je een vlakke, grote waterbak aanschaffen voor spelletjes en plezier, in de zomer voor buiten en in de winter voor in de badkamer!

Het houden van een Bengaalse kat kan daarom heel uitdagend zijn voor kattenliefhebbers die rustige rassen gewend zijn. Omdat de Bengaal een intelligent, volgzaam ras is, is het heel leuk om tijd met ze door te brengen!

Bengaal
Voeding en gezondheid
Als jong, orgineel ras geldt de Bengaal als buitengewoon gezond. Niettemin werd er een genetische ziekte in 2011 vastgesteld die door degeneratie van het netvlies in het eerste jaar kan leiden tot blindheid.

De beste gezondheidszorg voor een Bengaal is een soortspecifieke voeding en een jaarlijkse ‘check-up’ bij de dierenarts. Veel houders van gemengde rassen voeren rauwe voeding, omdat veel Savannah en Bengaalse katten gevoelig zijn voor industrieel kattenvoer en omdat er bacteriën lijken te zitten in het voedsel. In principe bezorgt hoogwaardig kattenvoer uit een doosje of blikje uw Bengaal alles wat zij nodig heeft voor een lang en gezond kattenleven! Mocht je voor rauwe voeding kiezen, is een gedegen opleiding essentieel. Met de juiste natuurlijke supplementen weet je zeker dat je je kat gezond voedt.

bengaal
Ontdek het speciaal ontwikkelde voer Royal Canin – Bengal!

Zo vindt je de juiste fokker
Je ziet: de Bengaal is een zeer boeiend ras! Ben je tijdens het lezen van ons rasrapport gaan houden van de ‘gemengde’ kat, dan rest nu nog de vraag: waar vindt men zo’n uitzonderlijke tijger?

Bij een relatief jong, modern, wild ras als de Bengaal is het vaak niet eenvoudig om een professionele fokker te vinden. Dit is deels te wijten aan de eisen van de woonomstandigheden voor wilde katten en dieren tot de vierde generatie, maar ook aan de speciaal behoeften van een actief, orgineel ras als de Bengaal. Een verantwoordelijke fokker zorgt ervoor dat de houding van de Bengaalse kat echt goed is voor jou en jouw gezin! Hij vertegenwoordigt een zo vroeg mogelijk contact tussen de kittens en hun toekomstige gezin, en begeleidt zijn kittens in hun nieuwe huis. Als lid van een fokvereniging zorgt hij er niet alleen voor dat zijn katten voldoen aan het gewenste ras, maar hij neemt ook de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. Daartoe behoort ook gezondheidszorg van de ouders, al voor het dekken, tests voor eventuele genetische ziekten en begeleiding van de moederkat tijdens de zwangerschap. Na de geboorte van de kittens worden deze door de dierenarts onderzocht, ingeënt, ontwormd en specifiek gevoed. Dat alles kost natuurlijk geld en komt tot uiting in de aankoopprijs van een Bengaal. Een Bengaal kost vaak rond de duizend euro. Dieren die voor het fokken besteed zijn, zijn zelfs nog duurder. Daarvan wordt een fokker niet eens rijk, het dekt alleen de gemaakte kosten…

Ook als de aankoopprijs van de raskat een beetje pijn doet, moet je in ieder geval voorkomen dat je van een ‘vermeerderaar’ die ‘raskatten zonder papieren’ koopt! Over het algemeen wordt hierbij bespaard op het selecteren van ouders en de gezondheidszorg. Slechts zelden krijgen de kittens van ‘gemengde’ rassen socialisatie en de tijd die het kost om te groeien tot een fysiek en mentaal gezonde kat.

Dit vertrouwen geldt natuurlijk voor beide partijen. Dus wees niet verrast als een fokker van Bengaalse katten speciaal aflevervoorwaarden voor de dieren heeft gedefinieerd! Dit kan een castratie of het houden in veel vrijheid zijn. Zoals je al gelezen hebt, hebben bijzondere rassen zoals de Bengaal speciale eisen om haar het best mogelijke kattenleven te geven!

Wij wensen je veel plezier met jouw Bengaal!